Jak i czym myć lodówkę?

Lodówka – zarówno stacjonarna domowa, jak i turystyczna – ma stały kontakt z żywnością. Często zdarza się, że coś się w niej wyleje, dojrzałe owoce puszczą sok, a na wewnętrznych ściankach pozostaną resztki warzyw lub intensywne zapachy. Jak myć lodówkę? Czym myć lodówkę? Przedstawiamy uniwersalny poradnik dla właścicieli urządzeń turystycznych oraz stacjonarnych.

Czym myć lodówkę? Rekomendowane środki

Najprostsza odpowiedź na pytanie, czym myć lodówkę, to przy pomocy dedykowanych takich urządzeniom środków. Producenci detergentów i produktów czyszczących oferują mnóstwo propozycji, nadających się zarówno do czyszczenia wnętrza lodówki, jak i jej zewnętrznych elementów.  Warto pamiętać o tym, że żywność nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z chemią w detergentach, dlatego przed myciem najlepiej wyjąć wszystko z jej wnętrza, a także odłączyć je od prądu. To doskonały moment na przegląd zawartości lodówki – wyrzucenie produktów przeterminowanych i szybkie zużycie tych, którym kończy się data ważności. Stosując sklepowe środki czyszczące bardzo ważne jest także, by dokładnie je spłukać czystą wodą i wytrzeć do sucha. Eksperci zalecają, by lodówkę czyścić od najwyższej do najniższej półki, a następnie przejść do przegród na drzwiach (je również czyścić od najwyższych pięter do najniższych). 

Czym myć lodówkę? Wypróbuj ekologiczne rozwiązania

Coraz więcej osób stawia na naturalne i ekologiczne rozwiązania – również podczas sprzątania. Przygotowanie własnych, delikatnych detergentów na bazie produktów, które z reguły są w każdym domu, nic nie kosztuje, a czyści równie skutecznie jak sklepowe specyfiki. Czym myć lodówkę, by było to bezpieczne i ekologiczne? Można sięgnąć m.in. po ocet, sok z cytryny, kwasek cytrynowy, sodę oczyszczoną lub sól. Wystarczy na bazie tych komponentów przygotować środek czyszczący. Jakich proporcji użyć? Na litr wody 1 łyżkę sody oczyszczonej lub 3 łyżki octu. DO takiej mieszanki można dodać odrobinę mydła lub płynu do mycia naczyń i umyć wnętrze urządzenia szmatką nasączoną tą mieszanką i ciepłą wodą. Podobnie jak sklepowy detergent, również ekologiczne środki należy dokładnie spłukać i wytrzeć do sucha. Warto dodać, że także wśród gotowych, sklepowych specyfików można znaleźć eko propozycje. Najczęściej są one na bazie octu, niekiedy zawierają także dodatkowe, roślinne ekstrakty (np. z jałowca).

jak myć lodówkę, czym myć lodówkę

Jak myć lodówkę?

Jak myć lodówkę? Poza wspomnianą już powyżej zasadą, czyli by robić to od góry do dołu, warto także pamiętać o:

  • regularności – zalecane przez specjalistów minimum to raz w miesiącu. Jeśli w lodówce coś się zepsuło lub wylało, należy to zrobić niezwłocznie – bez względu na to, kiedy ostatnio była czyszczona,
  • delikatności – do czyszczenia lodówki nie powinno się używać ostrych przedmiotów, zdrapywać resztek zaschniętej żywności czy stosować zbyt mocnych, chemicznych środków, które uszkodzą jej delikatne części (np. uszczelki, plastikowe półki czy zawiasy),
  • dezynfekcji – jeśli w lodówce pojawiła się pleśń lub w jej wnętrzu zepsuła się jakaś żywność, to dobrze jest ją zdezynfekować. Doskonałym do tego środkiem jest ocet, który – poza odkażaniem – pomaga także w usuwaniu uporczywych lub przykrych zapachów. Dobre do tego są także środki na bazie etanolu, a niewskazane specyfiki z chlorem (mogą zniszczyć lodówkę),
  • wygodzie – najłatwiej rozprowadzać we wnętrzu lodówki specyfiki w formie spray’u. Jeśli samodzielnie przygotowujemy taką mieszankę, to można ją przelać po pustego opakowania po detergencie lub innej butelki z atomizerem,
  • zewnętrznej części urządzenia – wiele osób, zabierając się za czyszczenie lodówki, bagatelizuje jej zewnętrzną powłokę. Powierzchnia ta także wymaga regularnego czyszczenia, bo kuchnia jest miejscem, gdzie osadza się para wodna, tłuszcz i intensywne zapachy.

Czym myć lodówkę turystyczną?

Odpowiedź na pytanie, czym myćlodówkę turystyczną, jest dokładnie taka sama jak w przypadku stacjonarnych, domowych urządzeń – wolnostojących i w zabudowie. Można sięgnąć po gotowe, sklepowe detergenty lub samodzielnie przygotować ekologiczny preparat na bazie sody, octu lub soku z cytryny. Lodówka turystyczna używana jest z reguły okazjonalnie – ważne, by po każdym użyciu dokładnie ją opróżnić i wyczyścić. Dzięki temu, gdy sięgniemy po nią kolejnym razem, będzie gotowa do chłodzenia lub mrożenia. Przed myciem urządzenia przenośnego warto sprawdzić, czy na pewno jest wyłączone, a także czy na pewno zostało opróżnione z całej znajdującej się w nim zawartości.


Zachęcamy do sprawdzenia naszej aktualnej oferty nowoczesnych, kompresorowych lodówek Alpicoolo różnej pojemności: lodówki turystyczne 25l, lodówki turystyczne 30l, lodówki turystyczne 40l.

Czym myć lodówkę przed pierwszym użyciem?

Ostatnie pytanie, która przewija się na forach internetowych, to czym myć lodówkę przed pierwszym użyciem i czy w ogóle koniecznie trzeba to robić? Producenci takich urządzeń zalecają, by nową lodówkę wyczyścić – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Wynika to przede wszystkim ze znajdującego się w jej wnętrzu specyficznego, technicznego zapachu. Ponadto urządzenie mogło wiele tygodni, a nawet miesięcy, leżeć w magazynie lub ulec zabrudzeniu podczas transportu i wnoszenia go do mieszkania.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *