Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Dziś na blogu podejmiemy ważny temat – mianowicie spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, jaka powinna być temperatura w lodówce. Sprawdzimy także, czy lodówki turystyczne różnią się czymś w tym zakresie od stacjonarnych modeli. Zachęcamy do lektury!

Optymalna temperatura w lodówce

Generalna zasada głosi i eksperci są zgodni co do tego, że optymalna temperatura w lodówce mieści się w przedziale pomiędzy 0°C a 5°C.Wiele osób ustawia ją na 2 stopnie Celsjusza – gwarantuje ona odpowiednie schłodzenie znajdującej się w jej wnętrzu zawartości, ale nie jej zamrożenie. Warto dodać, że im niższa temperatura w lodówce, tym więcej zużywa ona prądu, dlatego opłaca się zainwestować w urządzenie o możliwie jak najwyższej klasie energooszczędności.

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Odpowiedzi na pytanie, jaka powinna być temperatura w lodówce, najlepiej szukać w instrukcji od producenta danego urządzenia. Jeśli jednak nie posiadamy już takowej, a internet także nie daje jasnej na to odpowiedzi, przedstawiamy prostą i uniwersalną rozpiskę. 

Jaka zatem powinna być temperatura w lodówce? To zależy, o której półce mowa – każda z nich nadaje się do przechowywania innych produktów spożywczych. Z reguły w przypadku domowych urządzeń stacjonarnych podawane są następujące wartości liczbowe:

  • w dolnej szufladzie lodówki powinna panować temperatura około 8-10 stopni Celsjusza – to idealne warunki do przechowywania owoców i warzyw,
  • na dolnej półce lodówki, gdzie powinny być około 2 stopnie Celsjusza na plusie, najlepiej przechowywać świeże mięso, ryby i owoce morza, 
  • na środkowej półce lodówki, gdzie z reguły jest około +4-5 stopni Celsjusza, powinny się znaleźć różnego rodzaju produkty mleczne i nabiał, sery, wędliny, a także ciasta,
  • na górnej półce panuje około 7-8 stopni Celsjusza, będzie to idealne miejsce do przechowywania produktów o długiej dacie ważności, które się szybko nie psują (np. dżemy i inne przetwory),
  • półki i przegrody na drzwiach lodówki to najcieplejsze miejsce w tym urządzeniu – jest tam od 8 nawet do 13 stopni Celsjusza. Warto przechowywać tam napoje, wodę, sosy, musztardę, ketchup, masło i jajka. 

Jaka temperatura w zamrażalniku jest najbardziej optymalna?

W tym wypadku odpowiedzią na pytanie, jaka temperatura w zamrażalniku jest najbardziej optymalna, jest znacznie prostsza niż w przypadku lodówki i różnych jej półek – najlepiej ustawić to urządzenie na -18°C. Taka temperatura wystarczy, by zahamować rozwój bakterii i drobnoustrojów i zabezpieczyć żywność aż do jej ponownego rozmrożenia. Ustawienie w zamrażalniku niższej temperatury jest możliwe, ale pochłonie więcej prądu. 

Jaka powinna być temperatura w lodówce turystycznej?

Jaka powinna być temperatura w lodówce turystycznej? W tym wypadku warto kierować się podobnymi kryteriami, jak w przypadku domowych, stacjonarnych urządzeń. Zalecane jest ustawienie temperatury w zakresie między 0 a plus 5 stopni Celsjusza, przy czym w zerowej temperaturze znajdująca się w środku zawartość zacznie zamarzać. Optymalnie jest wybrać 2-3 stopnie na plusie, ale nie więcej niż 5, bo żywność może zacząć się psuć.

Niekiedy, gdy jesteśmy w trasie lub na rodzinnych wakacjach kamperem, wozimy ze sobą produkty wymagające odpowiednich warunków przechowywania. Dobrym tego przykładem jest insulina – nieotwarte opakowania tego preparatu powinno się trzymać w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza na plusie. Specjalnego traktowania i niskiej temperatury wymagają także niektóre krople do oczu, probiotyki i antybiotyki w zawiesinie. Jeśli chcemy szybko coś schłodzić w lodówce turystycznej lub zrobić kostki lodu w upalny dzień, to należy skorzystać z funkcji mrożenia – taką posiadają wszystkie lodówki Alpicool z naszej oferty.

Jaka powinna być temperatura w lodówce? Podsumowanie i wnioski

Myśląc o tym, jaka powinna być temperatura w lodówce – turystycznej czy domowej – warto przede wszystkim zastanowić się nad tym, co we wnętrzu tego urządzenia będzie przechowywane.

W lodówkach domowych warto pamiętać o tym, że producenci takich urządzeń stosują rozkład termiczny, nazywany także stratyfikacją termiczną. Oznacza to po prostu, że wewnątrz urządzenia – mimo ustawienia w niej stałej temperatury np. wspomnianej wyżej 2 stopni Celsjusza – panują różne temperatury, w zależności od tego, jaki to obszar: górne czy dolne półki, szuflady lub przegrody na drzwiach.

Z kolei we wnętrzu lodówek turystycznych – z racji, że są dużo mniejsze i skonstruowane nieco inaczej niż urządzenia stacjonarne do domu – panuje taka sama, stała temperatura. Ustawiając zatem lodówkę na 2-3 stopnie Celsjusza na plusie, mamy gwarancję, że żywność będzie odpowiednio schłodzona, ale nie zamrożona. Z kolei gdy potrzebujemy zmrożenia, to urządzenie kompresorowe można ustawić nawet na -20°C, gdy temperatura otoczenia wynosi +25°C.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *