Jak przechowywać żywność w lodówce turystycznej?

W dzisiejszym wpisie blogowym zastanowimy się nad tym, jak przechowywać żywność w lodówce turystycznej, by się nie zepsuła i najdłużej zachowała świeżość i swój aromat.

Poradnik, jak przechowywać żywność w lodówce turystycznej

Jak przechowywać żywność w lodówce turystycznej? 

By móc cieszyć się smacznymi i świeżymi produktami prosto ze schłodzonego wnętrza tego urządzenia, warto zapoznać się z zasadami, jak przechowywać żywność w lodówce – turystycznej, ale też stacjonarnej z domowego zacisza. Najważniejsze z nich to:

  • zgodnie z zaleceniami producenta – na większości produktów spożywczych, np. z kategorii nabiał, na opakowaniu znajduje się dokładna instrukcja, w jakich warunkach go przechowywać. Absolutnie wskazane jest, by trzymać się tych zaleceń, w przeciwnym razie niektóre z nich mogą się zepsuć nawet przed datą spożycia podaną na opakowaniu. Na szczególną uwagę zasługuje mięso, asortyment na bazie jajek lub mleka i wszystkie inne propozycje, które mogą zjełczeć, skwaśnieć, zwiędnąć lub po prostu utracić swój aromat i odpowiednią konsystencję, 
  • patrząc na datę ważności produktów – szukając odpowiedzi na pytanie, jak przechowywać żywność w lodówce w sposób prawidłowy, warto wyjaśnić dwa często mylone ze sobą pojęcia. Mowa o dacie ważności do spożycia i dacie przydatności do spożycia. Pierwsza z nich to “należy spożyć do”, a po przekroczeniu daty z opakowania produktów tych nie można sprzedawać, należy je wyrzucić. Najczęściej oznacza się tak żywność szybko i łatwo psującą się (ryby, mięso). Druga z nich to data oznaczająca, że producent tego produktu gwarantuje zachowanie pewnych cech produktu, a po jej przekroczeniu może utracić swoje właściwości lub jej jakość ulegnie pogorszeniu, 
  • szczelnie zamknięte – wiele dań i produktów spożywczych ma lepką konsystencję – np. sosy, zupy, miękkie i mocno dojrzałe owoce. Warto trzymać je szczelnie zapakowane w specjalnych opakowaniach, by nie zalały innych produktów znajdujących się w lodówce. W pakowaniu pomoże folia spożywcza i aluminiowa – można w nie zapakować różną zawartość, 
  • uwzględniając pojemność lodówki – niewskazane jest, by do lodówki pakować zbyt dużo produktów. Najlepiej spojrzeć, jaką dane urządzenie ma pojemność i na tej podstawie zaplanować ewentualne zakupy. W naszym asortymencie znajdują się lodówki o pojemności od 25 do 40 litrów – zachęcamy do sprawdzenia kolekcji lodówek turystycznych 25l, lodówek turystycznych 30l oraz lodówek turystycznych 40l
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce turystycznej

Jak przechowywać żywność w lodówce? O tym zapomnij!

O tym, jak przechowywać żywność w lodówce – turystycznej i stacjonarnej – zostało już sporo napisane. Istnieje też kilka antyporad, z którymi także warto się zapoznać, by prawidłowo korzystać z tych urządzeń. Oto i one:

  • miękkie i bardzo dojrzałe owoce najlepiej zapakować w coś, żeby nie puściły soku i nie zalały lub pobrudziły innych produktów spożywczych, 
  • w zbyt wysokiej lub zbyt wysokiej temperaturze – optymalna temperatura w lodówce to 2-3 stopnie Celsjusza na plusie – w niższej żywność zamarznie,a w wyższej (powyżej 5) zaczyna się psuć,  
  • nadgniłe, zepsute trzymane razem ze świeżymi, zdatnymi do spożycia – przykładowo pleśń, nawet jeśli jest niewidoczna, wydziela trujące substancje, które szkodzą wszystkim, znajdującym się w tej samej lodówce, produktom spożywczym. Wszelkie nadpsute produkty należy niezwłocznie wyrzucić, by zrobić miejsce dla świeżych, 
  • wylane płyny, rozsypane okruchy czy resztki należy od razu sprzątnąć lub zetrzeć. 

Warto też w tym miejscu zaznaczyć, że istnieje pokaźna grupa produktów spożywczych, których nie powinno się przechowywać w lodówce, bo tracą swój aromat i smak. Jakie to artykuły żywnościowe? Wśród nich najczęściej wymienia się: 

  • pieczywo
  • kawa
  • czekolada
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • surowe ziemniaki
  • pomidory

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *