W dzisiejszym wpisie blogowym zastanowimy się nad tym, jak przechowywać żywność w lodówce turystycznej, by się nie zepsuła i najdłużej zachowała świeżość i swój aromat.
Jak przechowywać żywność w lodówce turystycznej?
By móc cieszyć się smacznymi i świeżymi produktami prosto ze schłodzonego wnętrza tego urządzenia, warto zapoznać się z zasadami, jak przechowywać żywność w lodówce – turystycznej, ale też stacjonarnej z domowego zacisza. Najważniejsze z nich to:
- zgodnie z zaleceniami producenta – na większości produktów spożywczych, np. z kategorii nabiał, na opakowaniu znajduje się dokładna instrukcja, w jakich warunkach go przechowywać. Absolutnie wskazane jest, by trzymać się tych zaleceń, w przeciwnym razie niektóre z nich mogą się zepsuć nawet przed datą spożycia podaną na opakowaniu. Na szczególną uwagę zasługuje mięso, asortyment na bazie jajek lub mleka i wszystkie inne propozycje, które mogą zjełczeć, skwaśnieć, zwiędnąć lub po prostu utracić swój aromat i odpowiednią konsystencję,
- patrząc na datę ważności produktów – szukając odpowiedzi na pytanie, jak przechowywać żywność w lodówce w sposób prawidłowy, warto wyjaśnić dwa często mylone ze sobą pojęcia. Mowa o dacie ważności do spożycia i dacie przydatności do spożycia. Pierwsza z nich to “należy spożyć do”, a po przekroczeniu daty z opakowania produktów tych nie można sprzedawać, należy je wyrzucić. Najczęściej oznacza się tak żywność szybko i łatwo psującą się (ryby, mięso). Druga z nich to data oznaczająca, że producent tego produktu gwarantuje zachowanie pewnych cech produktu, a po jej przekroczeniu może utracić swoje właściwości lub jej jakość ulegnie pogorszeniu,
- szczelnie zamknięte – wiele dań i produktów spożywczych ma lepką konsystencję – np. sosy, zupy, miękkie i mocno dojrzałe owoce. Warto trzymać je szczelnie zapakowane w specjalnych opakowaniach, by nie zalały innych produktów znajdujących się w lodówce. W pakowaniu pomoże folia spożywcza i aluminiowa – można w nie zapakować różną zawartość,
- uwzględniając pojemność lodówki – niewskazane jest, by do lodówki pakować zbyt dużo produktów. Najlepiej spojrzeć, jaką dane urządzenie ma pojemność i na tej podstawie zaplanować ewentualne zakupy. W naszym asortymencie znajdują się lodówki o pojemności od 25 do 40 litrów – zachęcamy do sprawdzenia kolekcji lodówek turystycznych 25l, lodówek turystycznych 30l oraz lodówek turystycznych 40l.
Wybrane produkty z naszego asortymentu:
Jak przechowywać żywność w lodówce? O tym zapomnij!
O tym, jak przechowywać żywność w lodówce – turystycznej i stacjonarnej – zostało już sporo napisane. Istnieje też kilka antyporad, z którymi także warto się zapoznać, by prawidłowo korzystać z tych urządzeń. Oto i one:
- miękkie i bardzo dojrzałe owoce najlepiej zapakować w coś, żeby nie puściły soku i nie zalały lub pobrudziły innych produktów spożywczych,
- w zbyt wysokiej lub zbyt wysokiej temperaturze – optymalna temperatura w lodówce to 2-3 stopnie Celsjusza na plusie – w niższej żywność zamarznie,a w wyższej (powyżej 5) zaczyna się psuć,
- nadgniłe, zepsute trzymane razem ze świeżymi, zdatnymi do spożycia – przykładowo pleśń, nawet jeśli jest niewidoczna, wydziela trujące substancje, które szkodzą wszystkim, znajdującym się w tej samej lodówce, produktom spożywczym. Wszelkie nadpsute produkty należy niezwłocznie wyrzucić, by zrobić miejsce dla świeżych,
- wylane płyny, rozsypane okruchy czy resztki należy od razu sprzątnąć lub zetrzeć.
Warto też w tym miejscu zaznaczyć, że istnieje pokaźna grupa produktów spożywczych, których nie powinno się przechowywać w lodówce, bo tracą swój aromat i smak. Jakie to artykuły żywnościowe? Wśród nich najczęściej wymienia się:
- pieczywo
- kawa
- czekolada
- miód
- oliwa z oliwek
- surowe ziemniaki
- pomidory